Poganjalci so izjemni tudi po mnenju specialnih pedagogov!

Otroci ponavadi najprej dobijo poganjalčka, ki ga je potrebno potiskati z obema nogama hkrati, temu sledi tricikel s pedali, na koncu pa še kolo z dvemi kolesi in s pomožnimi koleščki. Novejši izum so stabilni poganjalci na dveh kolesih, s kovinskim okvirjem in brez pedalov.

Poleg tega, da je uporaba poganjalca lahko izjemno zabavna tudi že za dvoletnika, pomeni izjemno pridobitev na področju učenja ravnotežja. Prav tako pomeni velik napredek pri razvoju koordiniranega gibanja, saj otroku pomaga razviti občutek za nadzorovanje moči, zagona in hitrosti. Priznajmo, da kolesarjenje ne sestoji le iz znanja poganjanja pedal, ampak ima pomembno vlogo tudi sposobnost ohranjanja ravnotežja. Otrok, ki najprej dobi poganjalca in šele nato kolo s pedali, se ga veliko lažje nauči voziti, poleg tega pa bo njegova vožnja tudi bolj varna, saj je potrebne izkušnje že pridobil s poganjalcem.

Poganjalci imajo, poleg prej naštetih prednosti, pozitivne učinke tudi na otroke, ki jih je strah oziroma ne znajo, kako bi pravilno ulovili ravnotežje. Za njih je poganjalec izjemen pripomoček, saj imajo obe nogi na tleh, kar jim zagotavlja občutek varnosti in samostojnosti. Obstajajo tudi otroci, ki imajo težave pri izvajanju asimetričnih gibov in zato mnogokrat izpustijo plazenje in kobacanje. Omenjena skupina otrok ponavadi težje usvoji poganjanje pedal, tudi tricikel poganja sonožno naprej. Poganjalček je izjemen tudi za otroke, ki se ne znajo odločiti, ali so levičarji, ali desničarji (enkrat rišejo, se češejo, se prehranjujejo … z eno roko, drugič pa z drugo). Za njih je po uporabi poganjalca kasneje priporočljiva tudi vožnja z rolerji.

Še ena, pa verjetno ne zadnja prednost vožnje s poganjalci je, da starši ne boste porabili toliko energije in časa za proceduro, ki jo zahteva učenje vožnje s kolesom s pedali. Se vam ne zdi super? smiley-smile.gif

dr. Anna Szvatkó
klinični psiholog, specialni in rehabilitacijski pedagog